Descriere
• Important în fixarea azotului atmosferic de către bacteriile nodulare și endofite.
• Participă la metabolismul azotului și al fosforului în plante.
• Face parte din clorofilă și din vitamine.
• Echilibrat pentru a hrăni eficient plantele cu molibden și fier.
• Crește rezistența pe timpul iernii prin reducerea nitraților.
Rolul fierului în plante
Fierul este elementul ce catalizează procesele respiratorii și formarea clorofilei.
Este prezent în toate solurile, dar nu întotdeauna sub forme asimilabile, fiind amestecat cu alte elemente greu absorbite de plante. Fiind mai puţin mobil, activitatea sa este redusă de prezenţa manganului și a cuprului, de lipsa potasiului și de lumina intensă. Carența fierului provoacă simptome vizibile de îmbolnăvire, influențând fotosinteza, pierderea pigmentului clorofilian. Simptomul cel mai cunoscut al carenţei de fier sau a hiponutriţiei este cloroza sau îngălbenirea frunzelor tinere de legume, soia, leguminoase furajere, fasole, viţă de vie, pomi fructiferi, lupin, tutun etc. Doar nervurile rămân verzi. În timp, zonele clorotice devin brune, se necrozează și ţesuturile din dreptul lor se desprind, lăsând perforări sau sfâșieri, iar în caz de carenţă gravă apare necrozarea vîrfului și marginilor frunzelor. În astfel de situații grave, plantele își pierd frunzele și mor, mai ales atunci când în sol calciul este în exces și împiedică absorbţia fierului de către rădăcini.
Rolul molibdenului în plante
Joacă rol de catalizator în procesul de reducere a nitraţilor în amoniac. Pentru leguminoase (fasole, mazăre, bob, lupin, lucernă, trifoi), prezenţa acestui metal este indispensabilă activităţilor genelor „Nif” (Ni = nitrogen; f = fixation) în fixarea azotului de către bacteriile simbiotice, din nodozităţile rădăcinilor acestor plante. Solurile conţin acest element sub formă de molibdat de sodiu, care de fapt este folosit pentru a se ameliora carenţa de molibdat la înfiinţarea culturilor de leguminoase și legume, în special conopida. În cazul solurilor acide, pentru solubilizarea molibdenului fixat se aplică amendamente moderate cu calciu, dar concentraţia ionilor de hidrogen (pH) să nu depășească valoarea de 6,5.”
*Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia de la Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, pe baza informațiilor din literatura de specialitate și a cărții ”Securitatea și calitatea produselor vegetale, siguranța vieții” – autori Cotuna Otilia și Popescu Gheorghe (2009).
CULTURA | MOMENTUL APLICĂRII | Faza BBCH | DOZA |
---|---|---|---|
Cereale | faza 4-8 frunze | 14-18 | 0,1 – 0,2 |
Rapiță | faza 4-8 frunze | 14-18 | 0,1 – 0,2 |
începutul alungirii tulpinii până la apariția butonului floral | 30-31 | 0,1 – 0,2 | |
Porumb | faza 4-8 frunze | 14-18 | 0,1 – 0,2 |
Cartof | acoperirea rândurilor | 31-39 | 0,1 – 0,2 |
Sfeclă | faza 4-6 frunze | 14-16 | 0,1 – 0,2 |
Soia | dezvoltarea lăstarilor laterali și principali până la atingerea dimensiunii finale a părților vegetative recoltabile | 21-49 | 0,1 – 0,2 |
Leguminoase | dezvoltarea lăstarilor principali și laterali | 33-39 | 0,1 – 0,2 |