Descriere
• Are un conținut ridicat de bor sub formă de bor-etanolamină, cea mai ușor asimilabilă formă a borului
• Sprijină dezvoltarea sistemului radicular
• Crește toleranța plantelor la condițiile pedoclimatice dificile
• Crește eficiența absorbției nutrienților din sol
• Îmbunătățește parametrii de calitate a recoltei
Rolul borului în plante
Borul este esențial pentru dezvoltarea plantelor având rol important în următoarele procese:
• Sinteza și stabilitatea peretelui celular, conferind celulei rigiditate, rezistență și formă;
• Diviziunea celulară;
• Integritatea structurală și funcțională a membranelor plasmatice;
• Metabolismul fenolului – lipsa borului afectează metabolismul fenolului;
• Creșterea reproductivă a plantelor;
• Formarea amidonului în semințe, tuberculi și fructe;
• Formarea, germinarea și dezvoltarea polenului (susține înflorirea).
În cantitate mică, borul este necesar pentru dezvoltarea plantelor, având un efect stimulator, implicându-se în procesele
de nutriție cât și în regenerarea clorofilei.
Carența de bor gravă duce la pierderi mari de producție. Deoarece are o mobilitate redusă în plantă, carența se manifestă
la nivelul rădăcinilor și frunzelor bazale într-o primă etapă.
Plantele afectate de carența de bor vor avea o toleranță scăzută la secetă, stres termic și patogeni.”
*Șef lucrări Dr. Ing. Cotuna Otilia de la Universitatea de Științele Vieții ”Regele Mihai I” din Timișoara, pe baza informațiilor din literatura de specialitate și a cărții ”Securitatea și calitatea produselor vegetale, siguranța vieții” – autori Cotuna Otilia și Popescu Gheorghe (2009).
CULTURA | MOMENTUL APLICĂRII | DOZA L/ha |
---|---|---|
Sfeclă de zahăr | 2-4 stropiri de la faza de 4 frunze pâna la acoperirea rândurilor, la 10-14 zile | 1-3 |
Rapiţă | În faza de 2-4 frunze; Formarea rozetei; Faza de buton floral | 1-2, 1-3 |
Porumb | 1-2 stropiri în faza de 7-8 frunze, la 10-14 zile | 1-3 |
Cartof | 1-2 stropiri înainte de înflorire, la 10-14 zile | 1-2 |
Legume | 2 stropiri în perioada de creștere intensă | 3 |
Leguminoase | Înainte de înflorire; După înflorire | 1-2 |
Tutun | 2-3 stropiri după începerea creșterii, la 10-14 zile | 1-2 |
Căpșun | Începutul îmbobocirii, Începutul înfloririi | 1-2 |
Pomi fructiferi și arbuști | Creșterea mugurilor; După înflorire; Începutul creșterii fructelor; După recoltare, înainte de căderea frunzelor | 1-3 |
Altele | 0,2-0,5L de îngrășământ la 100 litri de lichid |