Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /usr/local/www/apache24/data/chemirol-agro.ro/includes/menu.inc).

Nixon 50 SG

Erbicid  selectiv  pentru combaterea buruienilor din cultura de porumb.

Nixon 50 SG în amestec cu Rincon 25 SG asigură controlul buruienilor perene  din cultura porumbului.

Con inut în substanță activă: 500 g/kg (50%) nicosulfuron

Formulare: Granule solubile în apă (SG)

Proprietați fizico-chimice: Nixon 50 SG se prezintă sub formă de granule solubile în apă, de culoare crem deschis și miros caracteristic.

Mod de acțiune: Nixon 50 SG este un erbicid sistemic din  categoria sulfonilureicelor pentru  combaterea

în  postemergență  a  buruienilor  graminee anuale și  perene din  cultura de  porumb. Produsul este absorbit prin frunze și rădăcini, iar  ulterior este translocat în toată planta. Nicosulfuronul acționează prin inhibarea acetolactatsintazei (ALS) care este necesară  în sinteza aminoacizilor esențiali. Inhibarea ALS duce  la încetarea diviziunii celulare și prin urmare la inhibarea creșterii. Buruienile se opresc  din creștere imediat după aplicarea produsului. Primele simptome sunt vizibile la câteva zile de la aplicarea produsului. Buruienile devin clorotice după care se necrozează și mor.  Efectul complet este vizibil nu mai  devreme de 4 săptămâni. Această perioadă depinde în mare măsură de condițiile  meteorologice (temperatură și umiditate a solului).

Mod de utilizare: Nixon 50 SG în amestec cu Rincon 25 SG (rimsulfuron) asigură combaterea buruienilor graminee anuale și perene și a buruienilor cu  frunză lată,  fiind selectiv fa ă  de  planta de  cultură. Amestecul celor  două  substan e active are un efect  maxim în controlul gramineelor perene, aplicarea fiind recomandată când  gramineele sunt  în stadiul de creștere de până la 20 cm înalțime. Pentru controlul eficient al buruienilor cu frunză lată  anuale și perene rezistente, Nixon 50 SG poate fi amestecat cu florasulam, dicamba sau bromoxinil.Acțiunea erbicidelor este  îmbunătățită  în  condiții  eco-climatice dificile dacă  se adaugă în rezervor adjuvantul Asystent+ în doza de 0,1 L/ha.

Produsul este omologat în România conform tabelului de mai jos:

CULTURA

AGENTUL DE DĂUNARE

DOZA (Kg/Ha)

 

 

 

 

 

Porumb

 

 

 

 

 

Buruieni monocotiledonate și dicotiledonate

•           80 g/ha + 40 g/ha RINCON

25 SG / EGZECUTOR 25 SG

+ 0,1l/ha Asystent

 

•           60 g/ha + 30 g/ha RINCON

25 SG / EGZECUTOR 25 SG

+ 0,1l/ha Asystent

 

Se aplică în stadiu de 2 frunze până la 8 frunze, BBCH 12-18

Se aplică în stadiu de 2 frunze până la 8 frunze, BBCH 12-18

Recomandări: O eficacitate maximă se obține când  erbicidul se aplică pe buruieni tinere, cu o creștere viguroasă. Pentru Iarba bărboasă aplicarea se face începând cu faza de 3 frunze până la sfârșitul fazei de înfrățire. Pentru Pirul  târâtor aplicarea se face în faza de 3- 6 frunze. În etapele ulterioare de dezvoltare (peste 6 frunze), buruienile mediu sensibile pot  fi rezistente la acțiunea erbicidului.

Buruieni foarte sensibile: Echinochloa crus-galii (mohor), Viola arvensis (trei frați pătați), Elymus repens (pir târâtor), Polygonum aviculare (troscot), Polygonum persicaria (iarba roșie), Amaranthus retroflexus (știr), Buruieni mediu sensibile: Chenopodium album (loboda). După aplicarea produsului vremea caldă și umedă accelerează acțiunea produsului, timpul rece și uscat poate întârzia acțiunea acestuia. Cele mai bune rezultate se obțin când produsul este aplicat în perioada de creștere activă  a buruienilor. Aplicarea produsului se face prin aplicarea în postemergen ă în faza de 2-8 frunze ale porumbului (BBCH10-18).

Număr maxim de tratamente pe an: 1

Volumul de apă: 200 – 300 l/ha.

Timpul de pauză  este acoperit de condițiile de utilizare și/sau perioada de vegetație care rămâne între utilizarea produsului și recoltarea porumbului.